SKŁADNIKI:
0,5 kg dowolnego mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)
jajko
1 drobno pokrojona i podsmażona cebulka
3 łyżki bułki tartej
łyżka kaszy manny
ok. łyżeczki soli i przyprawy do mięsa mielonego
mały ząbek czosnku
pieprz
SOS:
0,5 słoika przecieru pomidorowego 190 g
1-2 kostki rosołowe
mąka i śmietana do zagęszczenia
papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie
WYKONANIE:
Do garnka wlewamy ok. 1 l wody, gotujemy oraz dajemy kostkę rosołową. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami, bułką tartą i kaszą manną oraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku i cebulką. Masę porządnie wyrabiamy i formujemy okrągłe pulpety. Wrzucamy do wody, gotujemy ok. 5-10 minut. Odkładamy na bok.
ROBIMY SOS:
Przecier pomidorowy przesmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem ze szczyptą papryki ostrej i słodkiej aż lekko zbrązowieje, dodajemy do mięsnego wywaru. Chwilkę gotujemy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi oraz solimy jeśli trzeba. Wlewamy mąkę ze śmietaną oraz wrzucamy pulpety. Gotujemy od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut. Podajemy w dowolny sposób. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz