sobota, 29 sierpnia 2015

KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Zapraszam na kruche i pyszne ciasto za śliwkami, które bardzo szybko znika.....


SKŁADNIKI:

3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
margaryna 250 g
łyżka smalcu
3 żółtka, 1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1-1,5 kg śliwek węgierek


WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy zimną margarynę i siekamy. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Szybko zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25/40 cm i podpiekamy ok. 10-15 minut w temperaturze 185 stopni C ustawienie góra dół, aż ciasto delikatnie się zarumieni. Mniejszą owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i dzielimy na pół. Na podpieczone ciasto układamy owoce skórką w dół i jeśli owoce są kwaśne posypujemy je paroma łyżkami cukru. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażarki i pieczemy ok. 20-30 minut, aż nasz placuszek na wierzchu mocno się zarumieni. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem, życzę smacznego :)



6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe ciasta, najprostsze i najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza że sezon na owoce trwa i możemy cieszyć się takim oto pysznym ciachem :) Dziękuję i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie ,muszę upiec ,dziękuję Karolinko za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę, miło mi że moje przepisy się przydają. Dziękuję i pozdrawiam Cię Bożenko :)

      Usuń