niedziela, 29 listopada 2015

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OTRĘBAMI

Tym razem przygotowałam dla Was pyszny chlebuś z dodatkiem otrąb pszennych. Chleb ma neutralny smak z lekką orzechową nutą i co najważniejsze nie jest kwaśny, pewnie to zasługa dodatku drożdży i cukru. Ma cienką chrupiącą skórkę oraz lekko wilgotny miąższ z licznymi dużymi dziurami. Dobrze się kroi a co najważniejsze jest znakomity. Smacznego :)






SKŁADNIKI NA ZACZYN:
0,5 szklanki zakwasu
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki mąki żytniej typ 2000

CIASTO WŁAŚCIWE:

30 dag mąki pszennej typ 650 ( babuni z Biedronki)
15 dag mąki żytniej typ 720
1 szklanka otrębów pszennych
1,5 łyżeczki soli
ok. 1,5 szklanki wody
10 g drożdży + łyżeczka cukru (dałam kopiatą łyżeczkę suszonych)



DZIEŃ WCZEŚNIEJ:

Zakwas należy dokarmić mąką i wodą w stosunku 1 :1. Pozostawiamy w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu. Trzeba pamiętać aby pozostawić niewielką ilość zakwasu na następny chleb.

ETAP 1:

Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na minimum 12 godzin.

ETAP 2 :

Drożdże rozcieramy z cukrem, jeśli używamy suszonych rozpuszczamy w wodzie. Do miski z zaczynem dosypujemy mąki, otręby, sól oraz drożdże i wodę. Wszystkie składniki  dokładnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-2 godzin.




ETAP 3:

Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Przekładamy ciasto, łyżką zwilżoną w wodzie wygładzamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do rośnięcia na 1-2 godziny aż podwoi swoją objętość.



ETAP 4:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Chlebek smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi ziarenkami. Do piekarnika razem z chlebem wstawiamy też naczynie z wodą lub spryskujemy ścianki piekarnika. Pieczemy ok. 1 godziny. 
Po ok. 0,5 godziny ściągamy obrzeże oraz smarujemy boki chlebka mlekiem. Chleb jest upieczony gdy postukamy od spodu wyda pusty dźwięk. Kroimy dopiero następnego dnia.







4 komentarze: