piątek, 20 listopada 2015

ZUPA Z LANYMI KLUSECZKAMI

Moja ulubiona zupka, najlepsza z kromką świeżo upieczonego chleba. Polecam :)




SKŁADNIKI:

2 udka lub skrzydełka
1 duża marchew
kawałek selera
kawałek pora
3-4 ziemniaki
1 jajko, mąka
liść laurowy, po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz, zioła prowansalskie
natka pietruszki, koperek
ewentualnie śmietana i mąka do zagęszczenia





WYKONANIE:

Mięso zalewamy zimną wodą i powoli gotujemy. Gdy będzie miękkie wyciągamy i obieramy z kości. Wywar przecedzamy. Dodajemy ziele, listek, pieprz oraz startą na grubej tarce marchew, selera oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i kawałek pora.
Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa zrobią się miękkie, dodajemy zioła prowansalskie.
Jajko rozbijamy trzepaczką, powoli dosypujemy mąkę, aż osiągniemy konsystencję gęstej śmietany. Jeśli ciasto zrobi nam się zbyt gęste można dodać odrobinę wody. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do zupy. Parę minut gotujemy oraz dodajemy pokrojone mięsko i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę możemy zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną. Na końcu wsypujemy natkę i koperek. Smacznego !

9 komentarzy:

  1. U mnie w domu lane kluski zawsze podawało się na mleku, nigdy w "normalnej" zupie. Będę musiała ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie bo zupa z lanymi kluskami jest pyszna :)

      Usuń
  2. Uwielbiamy lane kluseczki, a najbardziej w pomidorowej :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamietam , takie lane kluseczki , mama robiła, jedliśmy je na słodko z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama gotowała nam właśnie taką zupę. pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Podoba mi się ten przepis.Zabieram i dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ugotowałam i rewelacja! Bardzo nam smakuje.
    Dodam do niej adres na swoim blogu :
    http://uelizki.blogspot.com/2016/01/rewelacyjna-zupa-z-lanymi-kluseczkami.html

    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń