SKŁADNIKI NA 30 ŚREDNICH PĄCZKÓW:
0,5 kg mąki pszennej + do podsypania
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 żółtka, 1 całe jajka
szczypta soli
5 kopiatych łyżek cukru + łyżeczka do zaczynu
cukier waniliowy
4 dag masła
5 dag drożdży
niecała szklanka piwa
ORAZ:
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
marmolada
WYKONANIE:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy mlekiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Masło topimy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Żółtka, jajko oraz cukier ubijamy, aż podwoi swoja objętość. Na końcu wlewamy piwo. Drożdże oraz masę jajeczną dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie dodajemy masło i porządnie wyrabiamy. Ciasto ma nam odchodzić od ręki. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - ok. 1 godziny. Ciasto po tym czasie delikatnie zagniatamy i wałkujemy. Pączki wykrawamy szklanką i wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Przykrywamy i zostawiamy na 0,5 godziny do napuszenia. Mają dobrze podrosnąć.
W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Robimy próbę wrzucając kawałek ciasta, jak od razu wypłynie możemy już smażyć.
Wrzucamy po parę sztuk i przykrywamy pokrywką, następnie trochę skręcamy gaz. Przekręcamy pączki i już teraz dosmażamy bez przykrycia, aż ładnie się przyrumienią. Odsączamy na ręczniku papierowym i specjalną szprycą lub strzykawką nadziewamy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Domowe pączki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńNa piwie jeszcze nie próbowałam ;) tylko chrusty
OdpowiedzUsuńA ja chrustów z piwkiem jeszcze nie robiłam :) Pączki są pyszne, polecam :)
Usuń