To ciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
0,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM 1
1 kostka masła 200-250 g
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3/4 szklanki kawy zbożowej typu Inka lub kawy cappuccino
po 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonej
KREM 2
2 śmietany śnieżki
szklanka zimnego mleka
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 czubate łyżki żelatyny
ORAZ:
opakowanie okrągłych biszkoptów
słodka kawa do nasączania
kakao do posypania
WYKONANIE:
Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z orzechami, delikatnie mieszamy łyżką. Dwie formy o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut do suchego patyczka.
GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka zagotowujemy razem z cukrem i kawą. W drugiej części mieszamy obie mąki,wlewamy do mleka. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.
SKŁADANIE CIASTA:
Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy.
ROBIMY 2 KREM:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serka oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas mieszając.
Gdy masa zaczyna tężeć wylewamy na biszkopty (odkładamy 5-6 łyżek na wierzch) przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy i smarujemy kawowym oraz śmietanowym kremem. Ciasto posypujemy kakao. Chowamy do lodówki żeby dobrze się schłodziło. Smacznego :)
Bardzo lubię wszystkie ciasta z orzechami i wcale sie nie dziwię, że tak szybko zniknęło, u nas jest tak samo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Dziękuję Renatko :) Pozdrawiam :)
Usuń