wtorek, 22 marca 2016

CIASTO ORZECHOWY PUSZEK

To ciasto należy do tych lekkich i nie przesłodzonych. Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :)





SKŁADNIKI NA  CIASTO:

20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

0,5 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru
7 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

KREM 1


1 kostka masła 200-250 g

2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
po 2 kopiate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
3/4 szklanki kawy zbożowej typu Inka lub kawy cappuccino
po 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i mielonej

KREM 2


2 śmietany śnieżki
szklanka zimnego mleka
300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
2 czubate łyżki żelatyny


ORAZ:


opakowanie okrągłych biszkoptów

słodka kawa do nasączania
kakao do posypania


WYKONANIE:


Orzechy mielimy mieszamy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno dodajemy partiami cukier, oraz po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę z orzechami, delikatnie mieszamy łyżką. Dwie formy o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na pół i wylewamy na blachy. Pieczemy w 180 stopniach C (góra - dół) ok. 30 minut do suchego patyczka.



GOTUJEMY BUDYŃ:


Połowę mleka zagotowujemy razem z cukrem i kawą. W drugiej części mieszamy obie mąki,wlewamy do mleka. Gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. 

Następnie ucieramy masło na puch dodając po łyżce zimnego budyniu.


SKŁADANIE CIASTA:


Ciasto wyciągamy z blachy i nasączamy kawą. Wykładamy krem (odkładamy 5-6 łyżek) i układamy okrągłe biszkopty, które również nasączamy.



ROBIMY 2 KREM:


Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, a następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Mleko ubijamy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy po łyżce serka oraz wlewamy powoli żelatynę cały czas mieszając. 

Gdy masa zaczyna tężeć wylewamy na biszkopty (odkładamy 5-6 łyżek na wierzch) przykrywamy drugim ciastem. Nasączamy i smarujemy kawowym oraz śmietanowym kremem. Ciasto posypujemy kakao. Chowamy do lodówki żeby dobrze się schłodziło. Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszystkie ciasta z orzechami i wcale sie nie dziwię, że tak szybko zniknęło, u nas jest tak samo :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń