Kolejna, ale bardziej już wiosenna propozycja sałatki z dodatkiem serka topionego. Jest pyszna. Polecam :)
SKŁADNIKI:
1-2 pojedyncze piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
5 jajek
1/3 sałaty pekińskiej
5 dużych ogórków kiszonych
0,5 czerwonej cebuli (można dać więcej)
2 puszki groszku z marchewką
0,5 brokuła
5 rzodkiewek
3 serki topione bez dodatków
ok. 2 łyżki majonezu
ok. 4 łyżki jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki musztardy
pieprz wg uznania
WYKONANIE:
Jajka gotujemy 10 minut, studzimy i obieramy. Brokuła wrzucamy na gotującą się wodę na ok. 3 minuty, następnie przelewamy zimną wodą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą gyros. Obsmażamy na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron. Ogórki kroimy w kostkę, razem z groszkiem i marchewką z puszki przekładamy na sitko. Do dużej miski dajemy pokrojone: kapustę pekińską, cebulę, jajka, rzodkiewki oraz ostudzony brokuł i kurczaka. Wsypujemy również warzywa z sitka. Dokładnie mieszamy. Serki topione rozcieramy razem z jogurtem, majonezem i musztardą, dajemy pieprz (nie solimy) Przekładamy do miski i mieszamy, jeśli trzeba dajemy jeszcze pieprz. Jeśli sałatka wydaje się mało słona to najlepiej ją dosolić dopiero następnego dnia, aż smaki się przegryzą. Smacznego :)
Na poniższym zdjęciu ostatnia porcja sałatki którą zjadł mąż i dowód, że sałatka smakowała :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz