Jakiś czas temu przyrządziłam moim domownikom kotlety z indyka, ale im nie smakowały, były suche i żylaste. Następnym więc razem mięso zmieliłam, doprawiłam i wyszły delikatne, wilgotne i po prostu pyszne kotleciki. Polecam :)
SKŁADNIKI:
400-500 g mięsa z indyka (filety)
1 jajko
1 kromka pszennego chleba lub mała bułeczka
niecała łyżka soli
trochę pieprzu
0,5 łyżeczki mielonego kminku i przyprawy do gyrosa
cebula
bułka tarta
olej do smażenia
WYKONANIE:
Cebulę kroimy na małą kosteczkę i podsmażamy. Z mięsa usuwamy żyły, kości i błony. Mielimy razem z cebulką. Chleb moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy mięso, jajko, przyprawy oraz odrobinę bułki tartej, jeśli masa jest za bardzo kleista. Formujemy duże kotlety i mocno spłaszczamy, panierujemy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażymy pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami, surówką oraz z sosem, u mnie w tym przepisie - pieczarkowym. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz