niedziela, 21 lutego 2016

CHRUPIĄCY KURCZAK W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH

To danie najbardziej lubią moje dzieci. Kurczak jest chrupiący z wierzchu, a mięciutki i soczysty w środku. Polecam jako danie obiadowe z ziemniaczkami i jakąś pyszną surówką. Można go też podać jako przekąskę z sosem czosnkowym lub keczupem. Smacznego :)





SKŁADNIKI:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 jajko
0,5 szklanki mleka
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka soli
trochę pieprzu
szczypta oregano, papryki słodkiej i ostrej lub inne wg. uznania

ORAZ:


olej do smażenia

płatki kukurydziane wymieszane z niewielką ilością mąki ziemniaczanej lub bułki tartej





WYKONANIE:



Z jajka, mleka, mąki i przypraw robimy gęste ciasto. Dobrze mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę.

Mięso oczyszczamy z błon, żyłek i kości, kroimy na plastry lub paski. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Także na chwilę odstawiamy a następnie wrzucamy do ciasta.
Płatki lekko rozdrabniamy i mieszamy z mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Mięso dobrze obtaczamy w cieście oraz płatkach. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Wykładamy na ręcznik papierowy i podajemy z ziemniakami, surówką lub wybrany sposób. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz