niedziela, 6 marca 2016

MAZUREK KRÓLEWSKI

Pomimo nowych bardzo ciekawych przepisów lubię czasem wrócić do tych starszych. Taki mazurek piekło się na każde Święta, ale niestety odszedł w zapomnienie, a szkoda bo jest wyśmienity. Wspaniałe kruche blaty przekłada się kwaśnymi jabłkami, a na wierzch kładziemy pyszną orzechową masę, którą oblewamy polewą czekoladową. 
Jak każdy tego typu wypiek należy przygotować dzień przed podaniem żeby ciasta zmiękły i dobrze się kroiły. Kto jeszcze nie miał okazji robić albo jeść tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :)




SKŁADNIKI NA CIASTO:

4 żółtka
15 dag cukru pudru
30 dag masła lub margaryny
50 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

KREM:

30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
3/4 szklanki mleka i cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
masło lub margaryna 250 g
3-4 łyżki kaszy manny
troszkę alkoholu


JABŁKA:

1 l  smażonych jabłek w słoiku lub ok. 1,5 kg świeżych
cytrynowa galaretka

POLEWA:

12 dag masła lub margaryny
po 5 łyżek kakao, cukru, śmietany lub mleka
łyżka żelatyny

WYKONANIE:

Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy masło, siekamy dodajemy żółtka. Jeśli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy parę łyżek zimnej wody. Ciasto należy dobrze schłodzić i podzielić na dwie części. Rozwałkować na blachy o wymiarach 25/40 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, aż po brzegi formy żeby łatwiej wyciągnąć po upieczeniu, blaty są bardzo kruche.

JABŁKA:

Obrać, zetrzeć na tarce i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dosłodzić do smaku, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Jak trochę przestygną przekładamy kruche ciasta. 

MASA:

Do garnka dodajemy cukier, mleko i kaszę mannę, podgrzewamy a następnie wsypujemy orzechy. Cały czas mieszamy i gotujemy do momentu, aż orzechy będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia. 
Kostkę masła ucieramy na puch dodajemy po łyżce orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.

POLEWA:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)








MAŁA RADA
Jeśli po utarciu masa jest rzadka możemy dodać łyżkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.

4 komentarze:

  1. to ciasto to NIEBO ... pod taka nazwa istnieje od lat... przepyszne ciasto.. nie wiem kto nazwal je mazurkiem.. mazurki to ciasta innego rodzaju ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie w starych rodzinnych zbiorach nazywał się właśnie mazurkiem i tak też go nazwałam. Czy nazwa ma jakieś znaczenie? najważniejsze że ciasto jest super. pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Karolinko piekę bardzo podobne ciasto i jest to również nasze ulubione. Połączenie jabłek i orzechów idealne :)

    OdpowiedzUsuń