To ciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
margaryna 250 g
6 jaj
25 dag cukru
30 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
mały cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
10 dag zmielonych orzechów
2 łyżki kakao, łyżka wody
DO PRZEŁOŻENIA:
słoik dżemu wiśniowego lub innego (dałam truskawkowy)
2 galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe)
MASA:
1 śmietana śnieżka
szklanka zimnego mleka
galaretka cytrynowa
POLEWA:
2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru
6 dag masła
łyżeczka żelatyny
WYKONANIE CIASTA:
Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy a do 3 kakao i wodę. Delikatnie mieszamy i pieczemy osobno na blaszce o wymiarach 25/40 cm, ale można też upiec w mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe. Pieczemy w 180 stopniach C do suchego patyczka.
WARSTWA GALARETKI:
Dwie czerwone galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Dodajemy słoiczek dżemu ( odłożyć 4 łyżki). Blachę w której piekliśmy ciasto wykładamy, aż po brzegi folią spożywczą.
Układamy jeden placek (u mnie orzechowe) i smarujemy odłożonym dżemem. Wylewamy lekko tężejącą galaretką. Nakładamy 2 ciasto (białe) i dociskamy.
ROBIMY MASĘ:
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody, studzimy. Następnie ubijamy śnieżkę ze szklanką zimnego mleka, aż będzie sztywna, następnie dodajemy galaretkę i dobrze ubijamy. Wylewamy na ciasto i przykrywamy ciastem 3 (kakaowe).
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy. Pozostałe składniki rozpuszczamy. Żelatynę wstawiamy na chwilkę do mikrofalówki i rozpuszczamy. Wlewamy do polewy. Jak zacznie gęstnieć polewamy ciasto i wstawiamy do lodówki. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz