Ponieważ pogoda za oknem ostatnio nas rozpieszcza najchętniej całe dnie spędziłabym z dziećmi na świeżym powietrzu. Ale tak mnie naszło na sernik, że musiałam go zrobić. Przepis na spód i piankę ze znanego wszystkim ciacha i mój ekspresowy sernik, ale tym razem z prawdziwego twarogu i ulubione owoce na wierzchu. Kombinacja wyszła wspaniale i po serniku zostały tylko okruszki i oczywiście zdjęcia... Smacznego :)
CIASTO:
2,5 szklanki maki pszennej
kostka zimnej margaryny lub masła 250 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
SER:
1,20 kg sera - użyłam twarogu w kostce, można również wykorzystać 1 kg mielonego
2 całe jaja
kostka rozpuszczonego masła 250 g
szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy, jeśli używamy z wiaderka i jest rzadki można dać 2
otarta skórka z cytryny, trochę soku
rodzynki
PIANKA:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40 g
0,5 szklanki oleju
ORAZ:
dowolne owoce
WYKONANIE CIASTA:
Przesiewamy mąkę razem z proszkiem i cukrem pudrem, dodajemy tłuszcz i dobrze siekamy. Następnie robimy wgłębienie do którego dajemy żółtka. Zagniatamy ciasto i jeśli jest taka potrzeba dodajemy parę łyżek zimnej wody. Dzielimy na 2 nierówne części, 2/3 wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wym. 25/40 cm lub mniejszej. Podpiekamy ok 20-30 minut w 180 stopniach C. Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
ROBIMY SER:
Ser mielimy lub za pomocą ręcznego blendera miksujemy, z dodatkiem kilku łyżek jogurtu naturalnego. Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy mikserem. Wykładamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut, aż ser się zetnie. Wyciągamy i wylewamy piankę
ROBIMY PIANKĘ:
Białka ubijamy na sztywno i partiami dosypujemy cukier. Dodajemy olej i budyń. Wylewamy na ser i wciskamy owoce.
NA KONIEC:
Ścieramy ciasto lub jeśli nam nie zamarzło skubiemy. wykładamy na wierzch. Pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż pianka i ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego :)
Polecam również łatwy przepis na sernik z brzoskwiniami lub sernik w kakaowym cieście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz