Na bazie jogurtu naturalnego robiłam już kiedyś ciasto z truskawkami. Owocowo - jogurtowy przysmak smakował każdemu. Do tego ciasta wykorzystałam jogurty greckie, które z dodatkiem galaretki przypominają sernik na zimno. Ciasto nie jest trudne i naprawdę znakomite. Zadowoli nie jednego miłośnika ciast na zimno. Robiąc na gotowych biszkoptach lub herbatnikach nie musimy włączać piekarnika i mamy pyszne ciasto bez pieczenia. Polecam :)
BISZKOPT:
4 jajka
1 szklanka cukru i mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu
JOGURTOWA WARSTWA 1
jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce)
3 łyżki cukru pudru
galaretka wiśniowa
JOGURTOWA WARSTWA 2
jogurt grecki 400 g
3 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
ORAZ:
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek (większe kroimy na połowę)
ROBIMY BISZKOPT:
Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.
ROZPUSZCZAMY GALARETKI:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.
ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:
Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.
OWOCE I GALARETKA:
Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
Wygląda apetycznie. Kiedyś robiłam podobny sernik, ale ostatnio boję się trochę potraw bez pieczenia z dodatkiem surowych jajek. Czy jest jakiś skuteczny sposób żeby bezpiecznie pozbyć się z nich bakterii?
OdpowiedzUsuńNajlepszym sposobem jest sparzenie jajek w skorupkach, ale tutaj nie ma ich w masie. Jest tylko jogurt, galaretka i cukier puder. Pozdrawiam :)
Usuńciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam
Usuń