sobota, 11 czerwca 2016

JOGURTOWIEC Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ

Na bazie jogurtu naturalnego robiłam już kiedyś ciasto z truskawkami.  Owocowo - jogurtowy przysmak smakował każdemu. Do tego ciasta wykorzystałam jogurty greckie, które z dodatkiem galaretki przypominają sernik na zimno. Ciasto nie jest trudne i naprawdę znakomite. Zadowoli nie jednego miłośnika ciast na zimno. Robiąc na gotowych biszkoptach lub herbatnikach nie musimy włączać piekarnika i mamy pyszne ciasto bez pieczenia. Polecam :)





BISZKOPT:

4 jajka

1 szklanka cukru i mąki
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu

JOGURTOWA WARSTWA 1


jogurt grecki 400 g (kupiłam w Biedronce)

3 łyżki cukru pudru
galaretka wiśniowa


JOGURTOWA WARSTWA 2


jogurt grecki 400 g

3 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa

ORAZ:


2 galaretki truskawkowe

0,5 kg truskawek (większe kroimy na połowę)



ROBIMY BISZKOPT:



Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.


ROZPUSZCZAMY GALARETKI:



Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.



Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.


ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:



Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na  do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.


OWOCE I GALARETKA:



Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)









4 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Kiedyś robiłam podobny sernik, ale ostatnio boję się trochę potraw bez pieczenia z dodatkiem surowych jajek. Czy jest jakiś skuteczny sposób żeby bezpiecznie pozbyć się z nich bakterii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszym sposobem jest sparzenie jajek w skorupkach, ale tutaj nie ma ich w masie. Jest tylko jogurt, galaretka i cukier puder. Pozdrawiam :)

      Usuń