Fajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :)
SKŁADNIKI NA OK. 12-15 KROKIETÓW:
ok. 2 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli i cukru
ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody
ORAZ:
parówki
ser żółty
bułka tarta
2 jajka + mleko
olej do smażenia
WYKONANIE:
Mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko oraz cukier i sól na gładko, żeby nie było grudek. Odstawiamy na chwilę, jeśli jest taka potrzeba dolewamy trochę płynu. Smażymy, ale nie za mocno inaczej naleśniki podczas zwijania nam się połamią.
Parówki obieramy i jeśli są z tych cienkich trzeba je lekko podgotować. Na środek każdego naleśnika nakładamy parówkę (lub jeśli jest duża kroimy na połowę) oraz kawałek sera. Zakładamy boki, a następnie zwijamy.
Naleśniki panierujemy w jajkach roztrzepanych z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz