Te bułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK. Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :)
SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK:
7,5 dag roztopionego masła
ok. szklanki ciepłego mleka
2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych
szczypta soli
7 dag cukru + łyżka do drożdży
ok. 0,5 kg mąki pszennej np. tortowej
0,5 opakowania cukru waniliowego
SER:
30 dag twarogu
3-4 łyżki cukru pudru
żółtko
łyżka mąki ziemniaczanej
troszkę otartej skórki z cytryny
WYKONANIE CIASTA:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy trochę ciepłego mleka. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukry, mleko, sól oraz drożdże. Porządnie wyrabiamy, aż ciasto odejdzie od ręki (można także mikserem z hakiem). Miskę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe oraz nieprzewiewne miejsce do podwojenia.
SERA:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy.
SKŁADANIE:
Ciasto i ser dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni C ustawienie góra-dół i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego :)
SERA:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy.
SKŁADANIE:
Ciasto i ser dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni C ustawienie góra-dół i pieczemy ok. 20-30 minut. Smacznego :)
Dziękuję za przepis😁
OdpowiedzUsuń