niedziela, 23 października 2016

CIASTO LION

Bardzo dobre ciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :)





BISZKOPT:

4 jajka

szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku i octu

KREM:


3 szklanki mleka

10 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
0,5 opakowania cukru waniliowego
1,5 kostki masła

ORAZ:


puszka masy krówkowej 600 g

80 g ryżu preparowanego
opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g
orzeszki ziemne do dekoracji

POLEWA:


1/4 kostki masła

2,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
2,5 łyżki śmietany lub mleka
łyżeczka żelatyny







WYKONANIE BISZKOPTA:



Ubijamy białka na sztywną pianę, partiami dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem i stopniowo wlewamy do białek. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Wykładamy na blaszkę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka w temp. 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra-dół.


ROBIMY MASĘ:



Dwie szklanki mleka gotujemy razem z cukrami. W pozostałej szklance mieszamy budynie i wlewamy na mleko, ciągle mieszając chwilę gotujemy. Odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania.




MASA 2:


Puszkę otwieramy i przekładamy do dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. 



SKŁADANIE CIASTA:



Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy  3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki. 



ROBIMY POLEWĘ:



Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, śmietanę, cukier i kakao rozpuszczamy, kiedy zacznie się gotować wyłączamy i dodajemy żelatynę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Jak zacznie gęstnieć polewamy ciasto. Posypujemy ryżem lub orzeszkami ziemnymi. Smacznego :)








Polecam również inne ciasta z wykorzystaniem masy krówkowej: SŁONECZNIKOWIEC oraz KOSTKĘ ALPEJSKĄ




MAŁA RADA: 



Następnym razem dodam  do masy z ryżem orzeszki ziemne :)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz