Pyszna odmiana zwykłego kotleta schabowego. To mięsko po prostu rozpływa się w ustach i jeszcze ten sosik na ziemniaczkach... pychota.
SKŁADNIKI:
4-6 plastrów schabu
2-3 cebule
liść laurowy
2- 3 kulki pieprzu i ziela angielskiego
0,5 łyżeczki kminku
0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej
sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk
przyprawa do mięsa
śmietana i mąka do zagęszczenia
olej lub smalec do smażenia
WYKONANIE:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozbijamy bardzo cienko. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Mięso odkładamy.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu z mięsa. Dajemy mięso, przyprawy, zalewamy gorącą wodą. Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości (około godziny). Sos na końcu blendujemy i zagęszczamy śmietaną z odrobiną mąki, chwilę jeszcze gotujemy.
Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, papryką. Podajemy z ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi lub inny ulubiony.
MAŁA RADA:
Możemy śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz