Po wiadomości że następnego dnia będę mieć gości, trzeba było upiec jakieś pyszne ciasto. Tym razem padło na miodowe z orzechami, ale wiadomo, że tego typu wypieki muszą trochę poleżeć, są wtedy smaczniejsze i łatwiej się kroją. Połączyłam dwa rodzaje przepisów :) Ciasta przełożyłam gorąca masą z kaszy manny, oraz wiśniowym dżemem. To był strzał w dziesiątkę, wyszło wysokie, mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam :)
CIASTO:
60 dag mąki pszennej
3 całe jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
10 dag margaryny
łyżeczka sody
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
MASA:
1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jeśli lubimy słodkie ciasta
kostka masła 200 g
cukier waniliowy
ORZECHY:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mleka i oleju
4 łyżki miodu (może być sztuczny)
6 łyżek cukru
DODATKOWO:
słoiczek wiśniowego dżemu
60 dag mąki pszennej
3 całe jajka
20 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
10 dag margaryny
łyżeczka sody
ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
MASA:
1 l mleka
1 szklanka kaszy manny
3/4 szklanki cukru lub 1 szklanka jeśli lubimy słodkie ciasta
kostka masła 200 g
cukier waniliowy
ORZECHY:
30 dag posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki mleka i oleju
4 łyżki miodu (może być sztuczny)
6 łyżek cukru
słoiczek wiśniowego dżemu
WYKONANIE CIASTA:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, mieszamy z cukrem pudrem oraz sodą, dodajemy margarynę i dobrze siekamy nożem. Robimy wgłębienie do którego wbijamy jajka, dodajemy miód. Jeśli ciasto nie chce się zarobić dodajemy śmietanę. Wyrabiamy i dzielimy na 3 równe części.
Jedną część pieczemy samą. Na dwie pozostałe wykładamy orzechy. Pieczemy w blachach o wymiarach 25/40 wyłożonych papierem do pieczenia w temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor.
ORZECHY:
Wszystkie składniki przekładamy do garnka z podwójnym dnem, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciepłe wykładamy na dwa ciasta.
Wszystkie składniki przekładamy do garnka z podwójnym dnem, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciepłe wykładamy na dwa ciasta.
WYKONANIE MASY:
Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut.
PRZEKŁADANIE CIASTA:
Na pierwsze ciasto z orzechami wykładamy 2/3 gorącej masy, przykrywamy ciastem bez orzechów. Smarujemy warstwą dżemu. Ciasto z orzechami odwracamy, nakładamy pozostałą masę, którą równo rozsmarowujemy, odwracamy i nakładamy na dżem ( orzechy mają być na wierzchu). Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na całą noc. Smacznego :)
Polecam pozostałe przepisy na pyszne MIODOWNIKI :)
Bardzo apetyczne ciasto :) Chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje wyśmienicie :) Polecam
Usuń