Bardzo smaczny i puszysty orzechowy tort z masą na bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami Lusette . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :)
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
4 jajka
5 łyżek cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki bułki tartej
NA KREM:
250 g serka mascarpone
400 g gęstego jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
po 1 wafelku Lusette o smaku cappucino i czekoladowym
NA POLEWĘ:
1/4 kostki dobrej margaryny
1 łyżka kakao
1 łyżeczka kawy zbożowej typu Inka
3 łyżki cukru
2,5 łyżki śmietany, śmietanki lub mleka
1 łyżeczka żelatyny
ORAZ:
3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki
kilka kostek białej czekolady do dekoracji
pół filiżanki posłodzonej kawy
WYKONANIE CIASTA:
Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę.
Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach C ustawienie góra -dół (sprawdzamy patyczkiem)
Po przestygnięciu biszkopt kroimy na pół.
ROBIMY KREM:
Pół wafelka czekoladowego Lusette i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką masy serowej.
Mascarpone ubijamy razem z jogurtem i cukrem pudrem. dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą.
SKŁADANIE TORTU:
1 krążek ciasta nasączamy kawą.
Smarujemy dżemem.
Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski).
Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki.
ROBIMY POLEWĘ:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia.
Margarynę, cukier, kakao, kawę i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy do polewy. Nie gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Wlewamy na tort gdy jest jeszcze płynna, ale już gęstnieje.
DEKORACJA:
Pół wafelka, który nam pozostał kroimy, białą czekoladę ścieramy na tarce. Środek wysypujemy czekoladą a kraje wafelkami. Przed krojeniem schładzamy najlepiej całą noc. Smacznego :)
Wygląda rewelacyjnie. Poczęstujesz mnie? ;-)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pewnie, dostaniesz nawet dwa duże kawałki ;)
UsuńWitam. Mam pytanie odnośnie tego tortu orzechowego. W przepisie, w wykonaniu kremu pisze Pani żeby wymieszać żelatyne z łyżką masy serowej. O jaka masę chodzi? :)
OdpowiedzUsuńChodzi o ten krem z serkiem mascarpone 😉
Usuń