niedziela, 19 lutego 2017

LEKKI TORT ORZECHOWY

Bardzo smaczny i puszysty orzechowy tort z masą na bazie serka mascarpone z jogurtem greckim oraz zmielonymi wafelkami Lusette . Właśnie te wafelki nadają kremowi delikatną kawową nutę. Tort nie jest tłusty ani przesłodzony, wszystkie smaki współgrają ze sobą. Pozostaje mi tylko Wam go polecić, jest rewelacyjny :) 







SKŁADNIKI NA BISZKOPT:


4 jajka

5 łyżek cukru
15 dag zmielonych orzechów włoskich
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki bułki tartej







NA KREM:


250 g serka mascarpone

400 g gęstego jogurtu greckiego
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
po 1 wafelku Lusette o smaku cappucino i czekoladowym





NA POLEWĘ:


1/4 kostki dobrej margaryny

1 łyżka kakao
1 łyżeczka kawy zbożowej typu Inka
3 łyżki cukru
2,5 łyżki śmietany, śmietanki lub mleka
1 łyżeczka żelatyny

ORAZ:


3-4 łyżki dżemu o smaku czarnej porzeczki

kilka kostek białej czekolady do dekoracji
pół filiżanki posłodzonej kawy






WYKONANIE CIASTA:



Orzechy mielimy, mieszamy z mąką, proszkiem i bułką tartą.

Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier. Po dokładnym ubiciu dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy przez chwilę. 
Dodajemy partiami sypkie składniki i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach C ustawienie góra -dół (sprawdzamy patyczkiem)
Po przestygnięciu biszkopt kroimy na pół. 

ROBIMY KREM:



Pół wafelka czekoladowego Lusette i cały o smaku cappucino mielimy. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody. Gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką masy serowej.

Mascarpone ubijamy razem z jogurtem i cukrem pudrem. dodajemy żelatynę i dobrze ubijamy. 4 łyżki masy odkładamy, a do reszty wsypujemy zmielone wafelki. Delikatnie mieszamy z masą.

SKŁADANIE TORTU:


1 krążek ciasta nasączamy kawą. 





Smarujemy dżemem. 





 Nakładamy krem (nie wydrapywałam dokładnie miski).






Przykrywamy drugim krążkiem i również nasączamy kawą.






Wierzch smarujemy resztką masy, która pozostała w misce, a boki odłożoną masą bez wafelków. Ciasto chowamy przynajmniej na pół godziny do lodówki.






ROBIMY POLEWĘ:



Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy do napęcznienia.

Margarynę, cukier, kakao, kawę i śmietanę podgrzewamy do rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy do polewy. Nie gotujemy. Odstawiamy do przestudzenia. Wlewamy na tort gdy jest jeszcze płynna, ale już gęstnieje. 




DEKORACJA:


Pół wafelka, który nam pozostał kroimy, białą czekoladę ścieramy na tarce. Środek wysypujemy czekoladą a kraje wafelkami. Przed krojeniem schładzamy najlepiej całą noc. Smacznego :)




Odkryj swoją słodką przyjemność z wafelkami Lusette

4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie. Poczęstujesz mnie? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Pewnie, dostaniesz nawet dwa duże kawałki ;)

      Usuń
  2. Witam. Mam pytanie odnośnie tego tortu orzechowego. W przepisie, w wykonaniu kremu pisze Pani żeby wymieszać żelatyne z łyżką masy serowej. O jaka masę chodzi? :)

    OdpowiedzUsuń