Mając spory zapas herbatników postanowiłam w końcu coś z nich przygotować. Z racji że są z gatunku tych mega twardych w grę wchodziło tylko przełożenie jakimś gorącym kremem. Więc ugotowałam budyń i wylałam na ciastka, w środek rozsmarowałam masę krówkową, a wierzch oblałam pyszną czekoladą. Ten deser to prawdziwy raj dla zmysłów :) Śmiało mogę powiedzieć że bardziej nam smakował niż słynny 3 BIT, po drugie jest o wiele prostszy do przygotowania. Żeby przekonać się czy mam rację Musicie je po prostu zrobić. Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 opakowania herbatników maślanych (800 g)
puszka masy krówkowej 600 g
KREM:
1 l mleka
3/4 szklanki cukru
0,5 opakowania cukru waniliowego
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
kostka masła 200 g
POLEWA:
1 gorzka czekolada
1 mleczna czekolada z krojonymi orzechami
2 łyżki mleka
2 łyżki masła lub oleju
wiórki lub orzechy do posypania
WYKONANIE:
Blachę o wymiarach 25/30 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową.
KREM:
Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem.
Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając.
SKŁADANIE CIASTA:
Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy połowę gorącego budyniu. Równo rozsmarowujemy i układamy 2 warstwę herbatników.
Ciastka równo smarujemy masą krówkową, przykrywamy 3 warstwą herbatników.
Wylewamy drugą połową budyniu, smarujemy i układamy 4 warstwę herbatników.
POLEWA:
Na parze rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tłuszczem, co jakiś czas mieszamy. Gdy jest już płynna polewamy nią ciasto. Możemy posypać orzeszkami lub kokosami.
Ciasto kroimy gdy jest całkowicie zimne. Smacznego :)
Bardzo apetyczne ciasto :-) Proszę o kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się Aniu :) Pozdrawiam
UsuńCiasto pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Moja rodzinka twierdzi, że jest najlepsze na świecie :)
Usuń