Prosta, pyszna i bardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym)
1,5 łyżki suchego maku
1 łyżka kakao
WYKONANIE:
Ubijamy białka na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy stopniowo do masy na przemian z wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części.
Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :)
Bardzo smakowita babeczka :-)
OdpowiedzUsuńTak jest pyszna :) Pozdrawiam
UsuńKiedys pieklam,le paamietam,ze zamiast wody dodawalam oranzade,
OdpowiedzUsuńTo również musiała być pyszna 😊 Pozdrawiam
Usuń