piątek, 17 marca 2017

KOLOROWA BABKA

Prosta, pyszna i bardzo puszysta babka. Idealna na Wielkanocny stół jak i do codziennej kawy. Dodatkowo pięknie prezentuje się na talerzu. Polecam :)







SKŁADNIKI:

4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 opakowania różowego kisielu (użyłam firmy Gellwe o smaku truskawkowym)
1,5 łyżki suchego maku
1 łyżka kakao





WYKONANIE:



Ubijamy białka na sztywną pianę i partiami wsypujemy cukier. Dodajemy po jednym żółtku oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy stopniowo do masy na przemian z wodą. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na 3 części.

Do pierwszej miseczki dodajemy mak, drugiej kisiel a do trzeciej kakao i mieszamy. Formę na babkę o średnicy 23 cm dokładnie smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masy wylewamy na zmianę. aż do wyczerpania. Ciasto pieczemy w 170-180 stopniach C ok. 50 minut do suchego patyczka. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Dowolnie dekorujemy. Smacznego :) 




4 komentarze: