Przepis na rurki wykopałam ze zbioru babci. Są bardzo kruche i pyszne. Krem to już moja fantazja. Polecam są pyszne :)
SKŁADNIKI NA CIASTO:
3 jajka
12 dag cukru pudru
12 dag smalcu
22 dag masła
0,5 kg mąki
KREM:
2 szklanki mleka
6 czubatych łyżek cukru
budyń czekoladowy
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka mąki pszennej
0,5 kostki masła
0,5 opakowania cukru wanilinowego
WYKONANIE:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Foremki na rurki delikatnie natłuszczamy masłem.
Następnie ciasto cienko wałkujemy i tniemy na paski.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach termoobieg lub 200 ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć)
KREM:
Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy folią tak, żeby dotykała kremu.
Ostudzone rurki nadziewamy masą, może być lekko ciepła. Posypujemy cukrem pudrem. Najlepsze są na drugi dzień. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Masło i smalec dodajemy zimne, prosto z lodówki.
Uwielbiam rurki z kremem :) Z czekoladowym robię bardzo rzadko, ale Twoje wyglądają tak pysznie, że teraz chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z takim nadzieniem robiłam pierwszy raz :) Wyszły pyszne :)
UsuńWitam a ile tej mąki do ciasta bo nie ma jej w składnikach
OdpowiedzUsuńDzięki już dopisałam :) Ma być 0,5 kg
UsuńPysznie wyglądają te rureczki...zaraz zabieram sie za pieczenie ich.Ile wychodź rurek z tego przepisu.Dziękuję 😊 i pozdrawiam.
UsuńApetycznie wyglądają. Tylko czy są foremki na rurki?
OdpowiedzUsuńOczywiście że są, można kupić w sklepie internetowym lub np. Mrówce :)
UsuńDziękuję. Bo ja jak widać laik jestem, raczej w garach siedzący niż przy blaszkach:)
UsuńKto pyta nie błądzi 😉 Pozdrawiam 😊
Usuń