niedziela, 2 lipca 2017

CIASTO TRIO

Ostatnio po internecie krąży przepis na ciasto 3 bit z truskawkami. Spodobał mi się pomysł i oczywiście postanowiłam je zrobić. Z małymi zmianami, gdyż moje ciasto nie jest bez pieczenia tylko z biszkoptami. Po resztę szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :) 






SKŁADNIKI:


BISZKOPT:

6 jajek
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
po 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu

BUDYŃ:

1 l mleka 3,2 %
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 całe jajka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
kostka masła

MUS TRUSKAWKOWY

80 dag truskawek
1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa
2 łyżki żelatyny
cukier do smaku

MASA ŚMIETANOWA:

2 śmietany śnieżki
1 szklanka zimnego mleka
3-4 łyżki jogurtu greckiego
1 kopiata łyżka żelatyny

lub:

400 ml śmietany 30%
2-3 łyżki cukru pudru
kopiata łyżka żelatyny

ORAZ:

ok. 20 dag okrągłych biszkoptów
2 kostki czekolady do dekoracji



WYKONANIE :

BISZKOPT:

Białka ubijamy na sztywno, powoli dosypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, do czasu aż zacznie kipieć. Dodajemy partiami do białek i ciągle ubijamy. Mąkę przesiewamy, wsypujemy powoli do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto dzielimy na pół. Wlewamy po równo do dwóch takich samych blaszek, wyłożonych papierem do pieczenia (25/40 cm) i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C ustawienie góra dół.  

ROBIMY MUS:

Truskawki miksujemy, przelewamy do garnka i podgrzewamy. Dosypujemy cukier do smaku. Gdy mus się zagotuje, wyłączamy płomień i dodajemy galaretkę.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, tyle żeby ją przykryć. Rozpuszczamy w mikrofali. Również dajemy do musu. Ostawiamy do zgęstnienia.

GOTUJEMY BUDYŃ:

Połowę mleka gotujemy z cukrem i masłem.
Do reszty dodajemy jajka, mąkę i budynie. Dobrze miksujemy żeby nie było grudek. Można sobie pomóc blenderem.
Wlewamy na gotujące mleko i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, do momentu aż budyń zgęstnieje i pozbędziemy się posmaku mąki. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

SKŁADANIE CIASTA:

Biszkopty wyciągamy z blach. Jedną z nich wykładamy aż po brzegi papierem do pieczenia.
Wkładamy biszkopt, zdrapujemy delikatnie skórkę (żeby ciasto nam się nie rozlatywało)

Wlewamy ciepły budyń i wyrównujemy. 
Układamy biszkopty, jeden koło drugiego. jeśli trzeba docinamy. Biszkopty lekko dociskamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

Biszkopty zalewamy już gęstniejącym musem. Odstawiamy na chwilę do lodówki, a następnie przykrywamy drugim biszkoptem.
Ciasto schładzamy. 

MASA ŚMIETANOWA:

Śnieżki ubijamy ze szklanką mleka, dodajemy jogurt grecki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, gdy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali, aż się rozpuści. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany dobrze mieszamy i wlewamy do śmietany. Dobrze miksujemy. Chowamy na chwilkę do lodówki i sprawdzamy. Gdy lekko stężała równo wykładamy na ciasto. Czekoladę ścieramy na tarce. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

DRUGA OPCJA:

Kubek dobrze schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę zalewamy zimną wodą, jak napęcznieje podgrzewamy w mikrofali. Dwie lub trzy łyżki śmietany mieszamy z żelatyną, następnie wlewamy do pozostałej śmietany i dobrze miksujemy.
Wylewamy na ciasto jak już lekko zgęstnieje. Posypujemy startą czekoladą. Chłodzimy całą noc.

Na drugi dzień chwytając za wystający papier, ciasto delikatnie wyciągamy z blachy i wykładamy na deseczkę (najlepiej z pomocą drugiej osoby) Smacznego :)



MAŁA RADA:



Jeśli podczas fali upałów nie mamy ochoty odpalać piekarnika, możemy zrobić to ciasto na herbatnikach.


Moją inspiracją była  ta strona :)

2 komentarze: