sobota, 8 lipca 2017

MEGA CZEKOLADOWA BABKA BEZ MIKSERA

Mimo, że sezon na świeże owoce trwa, tak zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (kobiety tak czasem mają ;) Myślałam nawet o jakimś czekoladowym torcie, ale niezbyt miałam ochotę spędzić całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka Google'' i na wspaniałym blogu MAGIA W KUCHNI napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę. Autorka przepisu korzystała z miksera, ja wymieszałam wszystko trzepaczką do jajek. Wyszła znakomita :) Bardzo czekoladowa i bardzo ciemna (na niektórych zdjęciach tego nie widać)  Moje dzieciaki rzuciły się na nią, ledwo zrobiłam foty. Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :)  Babka wspaniale będzie się komponować z gałką lodów waniliowych  i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;) 





SKŁADNIKI:

MOKRE

2 jajka

250 ml mleka
125 ml oleju
kilka kropli olejku waniliowego
250 ml wrzącej wody

SUCHE


225 g mąki pszennej
330 g cukru 
85 g ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody



 

WYKONANIE:



Formę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C ustawienie góra dół. Wstawiamy też naszą formę, żeby się nagrzała.


Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki.

Wodę wlewamy do szklanki i cienkim strumieniem dodajemy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być.
Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.


Upieczoną babkę oddzielamy od formy nożem i rzucamy na podłogę z wysokości ok. 20 cm.

Wykładamy na talerz do przestudzenia :)
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy np. białą czekoladą.
Smacznego :)




7 komentarzy:

  1. Nieładnie. Takim cudem drażnić na noc?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna babeczka :) Proszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo proszę, nawet dwa kawałki ;)

      Usuń
  3. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię ciasta czekoladowe, więc myślę, że skuszę się na Twój przepis! Najczęściej piekę klasyczne ciasto czekoladowe, bo zawsze mi wychodzi dzięki poradom na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Polecam, zwłaszcza jeśłi dopiero uczycie się piec, tak jak ja!

    OdpowiedzUsuń