Mimo, że sezon na świeże owoce trwa, tak zachciało mi się czegoś bardzo czekoladowego (kobiety tak czasem mają ;) Myślałam nawet o jakimś czekoladowym torcie, ale niezbyt miałam ochotę spędzić całego dnia w kuchni, trzeba korzystać z ciepłych dni pomyślałam. Włączyłam ,,wujka Google'' i na wspaniałym blogu MAGIA W KUCHNI napotkałam na bardzo czekoladową i prostą babkę. Autorka przepisu korzystała z miksera, ja wymieszałam wszystko trzepaczką do jajek. Wyszła znakomita :) Bardzo czekoladowa i bardzo ciemna (na niektórych zdjęciach tego nie widać) Moje dzieciaki rzuciły się na nią, ledwo zrobiłam foty. Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :) Babka wspaniale będzie się komponować z gałką lodów waniliowych i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;)
SKŁADNIKI:
MOKRE
2 jajka
250 ml mleka
125 ml oleju
kilka kropli olejku waniliowego
250 ml wrzącej wody
SUCHE
225 g mąki pszennej
330 g cukru
85 g ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
WYKONANIE:
Formę na babkę o średnicy 23 cm smarujemy dokładnie tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C ustawienie góra dół. Wstawiamy też naszą formę, żeby się nagrzała.
Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki.
Wodę wlewamy do szklanki i cienkim strumieniem dodajemy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być.
Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka.
Upieczoną babkę oddzielamy od formy nożem i rzucamy na podłogę z wysokości ok. 20 cm.
Wykładamy na talerz do przestudzenia :)
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy np. białą czekoladą.
Smacznego :)
Nieładnie. Takim cudem drażnić na noc?:)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam 😚😚
Usuńproszę o przepis na ciasto z agrestem dziękuję
UsuńBardzo apetyczna babeczka :) Proszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo proszę, nawet dwa kawałki ;)
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię ciasta czekoladowe, więc myślę, że skuszę się na Twój przepis! Najczęściej piekę klasyczne ciasto czekoladowe, bo zawsze mi wychodzi dzięki poradom na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ Polecam, zwłaszcza jeśłi dopiero uczycie się piec, tak jak ja!
OdpowiedzUsuń