Przy robieniu pączków wpadłam na pomysł żeby do ciasta dodać kakao. Mimo że nie rozprowadziło się ono dobrze w cieście, plan wypalił. Wyszły urocze pączki marmurkowe. Wyglądają zjawiskowo, na pewno zaskoczycie nimi swoich domowników :) Polecam wypróbować ;)
SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK
1 kg mąki
10 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
3 całe jajka
ok. 2 szklanki ciepłego mleka
7 dag drożdży
cukier waniliowy
ok. 0,5 kieliszka alkoholu
2 łyżki kakao
DODATKOWO:
marmolada
cukier puder do posypania
olej lub smalec do smażenia
mąka do podsypania
kilka ciastek oreo do dekoracji
WYKONANIE:
Z drożdży, łyżki cukru, odrobiny mleka i mąki robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, topimy tłuszcz. Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
Gdy drożdże podrosną dajemy je do miski razem z jajami, ciepłym tłuszczem, wlewamy alkohol. Powoli zagniatamy ciasto, dolewamy tyle mleka żeby ciasto było elastyczne i nie kleiło się do ręki, Jeśli jest taka potrzeba dosypujemy mąkę. Chwilę wyrabiamy i dosypujemy kakao. Ciasto dobrze zagniatamy aż kakao nam się wchłonie w ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 cm, szklanką wykrawamy kółka. Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia.
Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo.
LUKIER:
8 dag cukru pudru, 1,5 łyżki soku z cytryny i gorącej wody. Wszystko dobrze ucieramy i polewamy pączki.
Smacznego!
MAŁA RADA:
Pączki możemy nadziać kremem czekoladowym lub budyniem :)
Ciekawe pączki :) Takie "inne" ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda 😉 Dziękuję i pozdrawiam 😊
Usuń