sobota, 10 lutego 2018

CIASTECZKA Z LENTILKAMI I CZEKOLADĄ

Mój synek poprosił mnie o zrobienie takich ciasteczek :) Upiekłam z przepisu znalezionego w sieci i lekko zmodyfikowałam. Są bardzo szybkie do zrobienia i smakują rewelacyjnie. Już wiem, że często będą u nas gościć. Polecam :)


SKŁADNIKI NA 20 SPORYCH CIASTECZEK:

2 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki płatków owsianych
1 łyżeczka sody
0,5 szklanki cukru
200 g masła w temp. pokojowej
0,5 szklanki cukierków ,,Lentilki''
0,5 tabliczki pokrojonej gorzkiej czekolady
1 jajko
3 łyżki mleka



WYKONANIE:

Masło ucieramy na puch, wsypujemy partiami cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy jajko oraz mleko, miksujemy. Mąkę przesiewamy z sodą, dodajemy do ciasta dzieląc na 3 porcje. Jeśli pod koniec ucierania mikser nie da sobie rady, wymieszajmy wszystko łyżką. Dodajemy cukierki i czekoladę mieszamy.

Ciasto nabieramy łyżeczką, mokrymi rękami formujemy kulkę którą rozpłaszczamy (jeśli chcemy cienkie ciastka trzeba mocniej spłaszczyć). Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do każdego ciastka można włożyć po parę cukierków.



Pieczemy w 180 st.C ustawienie góra dół ok 15-20 minut. Smacznego :)


Polecam również pyszne ciasteczka owsiane KLIK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz