Pyszne, bardzo pożywne i słodkie batoniki owsiane z dodatkiem ziaren. Nie są to batony w wersji fit, zawierają tłuszcz, miód oraz brązowy cukier. Fajna przekąska na drugie śniadanie lub po prostu coś słodkiego do schrupania. Polecam są proste i nie wymagają pieczenia. Wystarczy godzinka lub dwie chłodzenia i są gotowe :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 20/20 CM
80 g tłuszczu kokosowego lub masła
0,5 szklanki prawdziwego miodu
0,5 szklanki cukru trzcinowego*
2 szklanki płatków owsianych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki preparowanej jagły lub ryżu
WYKONANIE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukier, miód oraz tłuszcz rozpuszczamy i chwilkę gotujemy.
Do miski wsypujemy płatki, słonecznik, ziarenka lnu i jagłę. Mieszamy ze sobą i wlewamy miodową masę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę. Wyrównujemy i dobrze ugniatamy. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki na 1-2 godziny. Kroimy na dowolne kawałki. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :)
*Możemy odrobinę zminimalizować ilość cukru, jednak całkiem z niego zrezygnować już nie polecam. Cukier i miód sklejają składniki ze sobą.
Przepis znaleziony w internecie.
Coś co lubie ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;) Pozdrawiam
Usuń