Bardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:
SPÓD:
20 dag herbatników maślanych
10 dag rozpuszczonego masła
SER:
1 kg sera z wiaderka
2 galaretki cytrynowe
1-2 łyżki kakao
ewentualnie cukier puder do smaku
3-4 banany
3-4 banany
ORAZ:
pasek gorzkiej czekolady do dekoracji
WYKONANIE:
SPÓD:
Herbatniki mielimy za pomocą blendera, wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wykładamy na spód tortownicy. Dokładnie ugniatamy. Wstawiamy do lodówki.
SER:
Galaretki rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zaczną tężeć mieszamy z serem za pomocą miksera lub trzepaczki. Można dosłodzić cukrem pudrem wg uznania.
Połowę serowej masy wykładamy na spód i wyrównujemy. Banany obieramy, obcinamy końcówki i układamy na masie serowej. Drugą część masy mieszamy z kakao i wylewamy na banany,wyrównujemy. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy na wierzch naszego sernika. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Podoba mi się pomysł na banana w środku ciasta! :)
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze :) Dziękuję i Pozdrawiam :)
UsuńKarolinko zrobiłam, co prawda cos tam sobie zmodyfikowałam... jak to ja ;) ale ciasteczko pyszne. Rodzinka zachwycona. Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, że opublikuję przepis na swoim blogu, oczywiście z przekierowaniem na oryginalny przepis. :)
OdpowiedzUsuńOczywiście nie mam nic przeciwko publikacji na Twoim blogu Beatko. Cieszę się, że ciacho posmakowało. Pozdrawiam 😘😘
Usuń