Moje dzieciaki poprosiły mnie o upieczenie takich bułeczek, więc nie zastanawiając się zbyt długo zarobiłam ciasto. Wyszły przepyszne, bardzo miękkie i puszyste. Na drugi dzień równie smaczne, ale wątpię żeby doczekały :)
SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH BUŁECZEK:
CIASTO:
4 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru (można dać mniej)
0,5 opakowania cukru wanilinowego lub aromat
1 jajko
ok. szklanki ciepłego mleka
6 łyżek oleju
2,5 dag świeżych drożdży
KRUSZONKA:
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
ORAZ:
mleko lub jajko do posmarowania bułek
WYKONANIE:
ROZCZYN:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Dodajemy 2-3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na ok 10-15 minut aż zaczyn podrośnie.
CIASTO:
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, jajko, olej, pozostałe mleko i podrośnięte drożdże. Zarabiamy ciasto, ma być dość luźne ale odchodzić od ręki. Jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze trochę mleka lub podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Najlepiej nakryć folią spożywczą i ściereczką.
KRUSZONKA:
Składniki zarabiamy ze sobą.
FORMOWANIE I PIECZENIE:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Formujemy bułeczki, układamy w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (użyłam dużej z wyposażenia piekarnika)
Ponownie odstawiamy do podrośnięcia na ok. 0,5 godzinki.
Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Bułeczki są dość słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru.
Jeśli ciasto nie chce rosnąć wkładam miskę z ciastem do piekarnika z zapalonym światłem.
Polecam również przepis na pyszne DROŻDŻÓWKI Z SEREM
Pysznie wyglądają :) Zachęcają do jedzenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję a bułeczki przepyszne :)
Usuń