Proste ciasto na herbatnikach z naszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM
ok. pół opakowania dużych herbatników
ok. pół opakowania biszkoptów
BUDYŃ:
1 l mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie)
kostka masła
PIANKA:
330 ml śmietanki 30 %
puszka masy krówkowej o smaku kukułki (Helio)
1 łyżka żelatyny
WYKONANIE:
Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (inaczej herbatniki przylepią się do blachy)
GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka gotujemy z cukrami i masłem, w reszcie dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki.
Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
PIANKA:
Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy po łyżce krówki i ubijamy na sztywno.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z kilkoma łyżkami pianki, wlewamy do miski i miksujemy.
Wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Polecam pozostałe ciasta bez pieczenia KLIK
Nie jadłam ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto to mój wymysł 😉 Wyszedł pyszny, więc dzielę się przepisem. Pozdrawiam 😊
Usuńmuszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;) Jest pyszne :)
UsuńJak duża blaszka
OdpowiedzUsuńPrzepis na małą blachę, u mnie 25/25 cm.
UsuńWygląda zachęcająco musze zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam :) Ciasto jest pyszne :)
Usuń