piątek, 28 grudnia 2018

CIASTO KUKUŁKA Z BUDYNIEM

Proste ciasto na herbatnikach z naszym ulubionym budyniem oraz pyszną pianką o smaku cukierków ,,kukułka''. Połączenie palce lizać. Polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/25 CM

ok. pół opakowania dużych herbatników
ok. pół opakowania biszkoptów

BUDYŃ:

1 l mleka
2 budynie waniliowe
0,5 szklanki mąki pszennej
cukier waniliowy
3/4 - 1 szklanki cukru (zależy jakie słodkie ciasta lubicie)
kostka masła

PIANKA:

330 ml śmietanki 30 %
puszka masy krówkowej o smaku kukułki (Helio)
1 łyżka żelatyny





WYKONANIE:

Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia (inaczej herbatniki przylepią się do blachy)

GOTUJEMY BUDYŃ:

Połowę mleka gotujemy z cukrami i masłem, w reszcie dokładnie mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy i cały czas mieszając gotujemy budyń, robimy to dość długo żeby pozbyć się smaku surowej mąki.
Gorący wylewamy na herbatniki, wyrównujemy i układamy biszkopty, jeśli trzeba docinamy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

PIANKA:

Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby ją zakryć, odstawiamy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na pół sztywno, dodajemy po łyżce krówki i ubijamy na sztywno.
Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, mieszamy z kilkoma łyżkami pianki, wlewamy do miski i miksujemy.
Wylewamy na biszkopty, wyrównujemy. Posypujemy pokruszonymi biszkoptami. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)






Polecam pozostałe ciasta bez pieczenia KLIK

8 komentarzy: