Pyszna, gęsta i pożywna zupa z zielonej soczewicy. Podobna w smaku trochę do zupy grochowej. W każdym razie smakuje genialnie i jest bardzo zdrowa. Polecam zrobić :)
SKŁADNIKI:
2 marchewki
2 cebule
kawałek pora
kawałek selera
mała pietruszka
25 dag zielonej soczewicy
1,5 l wody lub rosołu
1-2 łyżki śmietany
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki masła
PRZYPRAWY:
sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, papryka ostra i słodka
WYKONANIE:
Warzywa obieramy, cebulę i pora kroimy, marchew, selera i pietruszkę ścieramy na tarce podsmażamy razem z czosnkiem na maśle. Smażymy ok 10 minut.
Soczewicę myjemy na sicie, zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy i gotujemy, dodajemy podsmażone warzywa. Nadal gotujemy do miękkości.
Blendujemy do miękkości, przyprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną. Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz