Polecam świetny przepis na sernik na biszkoptach z musem jabłkowym :)
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM:
SER:
1 kg zmielonego sera np. z wiaderka
2 całe jajka
szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki oleju
biszkopty na spód
MUS:
30 dag podprażonych jabłek (zostało mi z szarlotki)
0,5 szklanki wody
galaretka pomarańczowa
cynamon do smaku
WYKONANIE:
Tortownicę wykładamy papierem, układamy biszkopty, piekarnik nagrzewamy na 150 st. C, termoobieg lub 170 -180 st. C ustawienie góra dół.
Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski, mieszamy za pomocą rózgi. Wlewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy ok. 1 godziny. Po upieczeniu na chwilę zostawiamy w piekarniku. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
MUS:
Jabłka przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy aż zaczną się rozpadać. Dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Blendujemy na gładką masę. Próbujemy, jeśli jest potrzeba słodzimy, możemy dodać również cynamon. Odstawiamy do stężenia.
Gdy mus już zgęstniał wykładamy na zimny sernik. Wyrównujemy i wkładamy na parę godzin lub całą noc do lodówki. Na wierzch ścieramy mleczną czekoladą. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz