Ostatnio robiłam zupę z zielonej soczewicy, dzisiaj ugotowałam z czerwonej :) Obie wyszły przepyszne i na stałe zagoszczą w moi domu :) Polecam wypróbować.
SKŁADNIKI:
0,5 czerwonej cebuli
mała czerwona papryka
1-2 pomidory
1 marchewka
kawałek selera
3-4 łyżki przecieru pomidorowego z kartonu
1,5 l wody lub rosołu
szklanka czerwonej soczewicy
1-2 łyżki masła
ząbek czosnku
PRZYPRAWY:
sól, pieprz, papryka ostra, słodka, chili, zioła prowansalskie
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy
WYKONANIE:
Cebulę, paprykę, pomidora kroimy w kostkę, marchew i seler ścieramy na tarce na dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Mieszamy co jakiś czas.
Soczewicę płuczemy na sicie, dodajemy do warzyw i chwilę podsmażamy.
Zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz 1 liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
Na końcu zupę blendujemy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku i jeszcze chwilkę gotujemy.
Podajemy z grzankami, makaronem lub wg. własnego uznania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz