środa, 30 stycznia 2019

ZUPA ZIEMNIACZANA

Czasem te proste przepisy są najlepsze. Ta zupa jest tego przykładem :) Polecam zwłaszcza teraz, gdy jest zimno na zewnątrz :)







SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:

6-8 dużych ziemniaków

1 mała marchew
kawałek pietruszki i selera
mała cebula
zielona część pora
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
ok. 2 l wody lub bulionu
ząbek czosnku
sól, pieprz, 
3 ziela angielskie i pieprz ziarnisty, 2 listki laurowe
mała laseczka kiełbasy
majeranek, ewentualnie rozmaryn



WYKONANIE:


Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i dobrze płuczemy. Cebulę i pora kroimy na pół. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości masła i oleju ok 5- 10 minut, mieszamy żeby ich nie przypalić.  Następnie zalewamy wodą lub bulionem, wrzucamy ziele, pieprz i listek laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Część ziemniaków ma się rozgotować, zupa ma się zrobić gęsta.  Na koniec solimy, dodajemy pieprz. (Wyciągam cebulę i pora, żeby dzieci nie grymasiły ;)
Smacznego :)  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz