Czasem te proste przepisy są najlepsze. Ta zupa jest tego przykładem :) Polecam zwłaszcza teraz, gdy jest zimno na zewnątrz :)
SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB:
6-8 dużych ziemniaków
1 mała marchew
kawałek pietruszki i selera
mała cebula
zielona część pora
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
ok. 2 l wody lub bulionu
ząbek czosnku
sól, pieprz,
3 ziela angielskie i pieprz ziarnisty, 2 listki laurowe
mała laseczka kiełbasy
majeranek, ewentualnie rozmaryn
WYKONANIE:
Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w kostkę i dobrze płuczemy. Cebulę i pora kroimy na pół. Wszystkie warzywa razem z czosnkiem podsmażamy na niewielkiej ilości masła i oleju ok 5- 10 minut, mieszamy żeby ich nie przypalić. Następnie zalewamy wodą lub bulionem, wrzucamy ziele, pieprz i listek laurowy. Gotujemy do miękkości warzyw. Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem, śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami gorącej zupy. Wlewamy i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Część ziemniaków ma się rozgotować, zupa ma się zrobić gęsta. Na koniec solimy, dodajemy pieprz. (Wyciągam cebulę i pora, żeby dzieci nie grymasiły ;)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz