czwartek, 31 stycznia 2019

BUŁKI JOGURTOWE

Zamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują  wyjątkowo. Polecam :)




SKŁADNIKI NA  10 - 12 SZTUK:

40 dag mąki pszennej
10 dag mąki orkiszowej*
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 jajko

ORAZ:

mleko lub woda do smarowania
ziarenka sezamu i chia do posypania (można pominąć lub użyć innych)



WYKONANIE:

Mleko z jogurtem podgrzewamy, ma myć lekko ciepłe. Przelewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Przykrywamy aż zaczyn podrośnie.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.  
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części.
Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół.
Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami
Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :)


MAŁA RADA*

Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.

2 komentarze: