SKŁADNIKI NA 10 - 12 SZTUK:
40 dag mąki pszennej
10 dag mąki orkiszowej*
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
1 jajko
ORAZ:
mleko lub woda do smarowania
ziarenka sezamu i chia do posypania (można pominąć lub użyć innych)
WYKONANIE:
Mleko z jogurtem podgrzewamy, ma myć lekko ciepłe. Przelewamy do dużej miski, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Przykrywamy aż zaczyn podrośnie.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko, olej, sól. Mieszamy a następnie wsypujemy przesiane mąki. Ciasto dokładnie zarabiamy, będzie lekko klejące. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką, parokrotnie rozciągamy i składamy. Dzielimy na 12 części.
Formujemy bułeczki i układamy w odstępach na dużej blaszce (wyłożona papierem do pieczenia) Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół.
Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami
Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :)
MAŁA RADA*
Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną.
bułeczki wyglądają idealnie
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń