środa, 20 lutego 2019

ROGALE DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ

Proste, pyszne i puszyste rogaliki nadziane marmoladą. Polecam :)



SKŁADNIKI NA 16 ROGALI:

4 szklanki mąki

1/4 szklanki cukru
2,5 dag świeżych drożdży
6 łyżek oleju
ok. 3/4 szklanki mleka
1 jajko
cukier waniliowy ok. 2 łyżek
twarda marmolada do nadzienia

WYKONANIE:


Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, robimy wgłębienie do którego wlewamy mleko z drożdżami. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do podrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto,  powoli wlewamy mleko tak, żeby nasze ciasto było miękkie i sprężyste.
Dobrze zagniatamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.

Ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na pół.
Wałkujemy okrąg, dzielimy na 8 trójkątów. Przy długim brzegu nakładamy łyżeczkę twardej marmolady. Zwijamy rogale, z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Odstawiamy na chwilę do napuszenia. Smarujemy mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 st. C ok. 20-25 minut. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz