Proste i pyszne paszteciki z farszem drobiowym. Idealne na wszelkie imprezy. Najlepiej smakują z kubkiem czerwonego barszczu. Polecam :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
40 dag mąki
3-4 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
szklanka mleka
opcjonalnie suszone oregano, bazylia
FARSZ:
ok. 30 dag mięsa z rosołu razem z marchewką
łyżka prażonej cebuli
jajko
2-3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
WYKONANIE:
FARSZ:
Mięso mielimy razem z marchewką i cebulą. Dodajemy jajko, bułkę tartą i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
CIASTO:
Mleko podgrzewamy żeby było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dodajemy mąkę ok. 4-6 łyżek i odstawiamy do podrośnięcia.
Do miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól i olej oraz zaczyn i zioła (0,5 łyżeczki). Najpierw mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Po tym czasie ciasto chwilkę wyrabiamy i dzielimy na 2 części.
Wałkujemy na prostokąt o wym. ok. 40/15 cm.
Smarujemy połową farszu mięsnego i zwijamy w roladę.
Kroimy na kawałki o wielkości ok. 3-4 cm i wykładamy na blachę z wyposażenia piekarnika.
Z drugą połową ciasta i farszu robimy to samo.
Paszteciki smarujemy mlekiem i pieczemy ok 15-20 minut w 180 st. C ustawienie góra dół.
Podajemy na ciepło z czerwonym barszczem. Smacznego :)
Z przepisu wyszło mi 24 dość dużych pasztecików. Możecie zrobić mniejsze, dzieląc ciasto i farsz na 3 części :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz