Ciasto wypatrzyłam na Fb u Lidki KLIK i zaraz zabrałam się do jego upieczenia. Z racji, że lubię upraszczać sobie życie ubiłam całe jajka. Wyszło puchate, mięciutkie z pyszną nutką cynamonu, kawałkami jabłek i suszoną żurawiną. Polecam ten przepis na super proste i wspaniałe ciasto.
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 26 CM:
4 całe jajka
szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka cynamonu
2-3 jabłka
garść suszonej żurawiny
2/3 szklanki oleju
opcjonalnie pokrojone orzechy
WYKONANIE:
Jabłka kroimy w kostkę.
Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej.
Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką.
Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Zapraszam do odwiedzin bloga Pieprzyć z Fantazją po różne kulinarne inspirację ;)
Znam ten przepis .Dostałam od koleżanki i od razu upiekłam.Dalam szara rentę więc smak obledny.
OdpowiedzUsuńReneta to najlepsze jabłuszka do ciast ;) Pozdrawiam :)
Usuń