SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 większy ziemniak
kawałek selera i zielonej części pora
1 papryka (ja miałam kawałki żółtej, zielonej i czerwonej)
250 g przecieru pomidorowego z kartonu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok. 3 l wody lub rosołu
2 ziela angielski, 3 ziarenka pieprzu, 1 liść laurowy
sól, pieprz, oregano, bazylia,papryka ostra, chili,
pieprz cytrynowy
łyżka masła i olej do podsmażenia
ORAZ:
grzanki lub drobny ugotowany makaron
pietruszka i koperek do posypania (może być suszony)
WYKONANIE:
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy z ząbkami czosnku.
Marchew, selera i ziemniaka ścieramy na tarce na dużych oczkach, paprykę i pora kroimy. Dodajemy do cebuli i chwilę smażymy, często mieszając, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu.
Warzywa zalewamy ok 3 l wody, dodajemy ziele angielskie, liść i pieprz (jeśli używamy można dodać 0,5 łyżeczki przyprawy warzywnej)
Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw. Wlewamy przecier pomidorowy z kartonu.
Zupę blendujemy na gładko. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią, paprykami i pieprzem cytrynowym do smaku.
Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i podajemy w ulubiony sposób.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz