SKŁADNIKI NA OK. 40 SZTUK:
30 dag ugotowanych wcześniej ziemniaków
60 dag mąki pszennej
4 dag drożdży świeżych
6 łyżek cukru
60 ml oleju
2/3 szklanki mleka
1 jajko
łyżka cukru waniliowego
NADZIENIE:
0,5 kg białego sera w kostce
ok. 4 łyżek cukru pudru
2 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru waniliowego
WYKONANIE:
Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy do rozpuszczenia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy ziemniaki (przeciśnięte przez praskę lub zmielone) i mieszamy.
Robimy dołeczek i wlewamy mleko z drożdżami, delikatnie zasypujemy mąką i odstawiamy do podrośnięcia.
Następnie dodajemy jajko, olej i cukier waniliowy. Zagniatamy na gładkie i sprężyste ciasto. Przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia.
SER:
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i próbujemy. Jeśli trzeba dosładzamy wg. potrzeb.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Wałkujemy prostokąt. Smarujemy 1/4 sera. Ciasto składamy do dłuższego boku.
Teraz kroimy w paski, łapiemy za dwa końce i przekręcamy każdy w przeciwną stronę.
Układamy na blaszce od piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia.
Z pozostałymi częściami ciasta i sera postępujemy tak samo.
Bułeczki odkładamy do napuszenia (ok. 20-30 minut).Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz