Prosty i szybki sernik z murzynkiem, który przygotujemy w 10 minut. Z przepisu wychodzi wielka blacha ciasta. Polecam :)
SKŁADNIKI:
SER:
1 kg sera w wiaderku
1 szklanka cukru
2 całe jajka
2 budynie śmietankowe
kostka masła
sok z połowy cytryny
MURZYNEK:
3 jajka
1,5 szklanki cukru
3 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
3 łyżki kakao
3 łyżki dżemu lub marmolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju
WYKONANIE:
Dużą blachę o wym. 38/24 cm wykładamy papierem do pieczenia aż po brzegi.
SER:
Masło topimy, pozostałe składniki przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy. Miksujemy, na końcu wlewamy ostudzone masło. Miksujemy i odstawiamy na bok.
MURZYNEK:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski, sypkie składniki przesiewamy. Miksujemy do połączenia składników.
Do blachy wlewamy najpierw ser a potem powoli murzynek. Pieczemy w 170-180 st. C ustawienie góra dół ok. 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy murzynek jest upieczony. Pozostawiamy ok 10 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz