poniedziałek, 13 maja 2019

WISIENKA BEZ PIECZENIA

Ciasto bez pieczenia z wiśniowym dżemem oraz kremem kokosowym. Idealne na szybkie małe co nie co do kawki. A co najważniejsze, przepyszne połączenie smaków. Polecam :)




SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/25 CM:


KREM:

1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
4 łyżki kaszy manny
20 dag kokosów


ORAZ:

0,5 opakowania kakaowych herbatników (z dużej paczki)
0,5 opakowania okrągłych biszkoptów
pół szklanki zaparzonej kawy
słoik wiśniowego dżemu (z kawałkami owoców)
kakao do posypania


KREM:
Masło wyciągamy z lodówki. Mleko gotujemy razem z cukrem, wiórkami i kaszą manną do momentu aż zgęstnieje. Przekładamy na płaski talerz i odstawiamy do ostygnięcia.


Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce kokosów. Dobrze miksujemy.



SKŁADANIE:

Herbatniki układamy w formie lub rancie, można wyłożyć spód papierem lub folią. Nasączamy kawą. Smarujemy większą połową dżemu oraz większą połową kremu kokosowego. Wygładzamy a następnie układamy zamoczone w kawie biszkopty. Między biszkopty wykładamy pozostały dżem a na wierchu smarujemy kremem. Wyrównujemy i posypujemy kakao. Chowamy na 2-3 godzinki do lodówki. Po tym czasie można już kroić, ale ciasto najsmaczniejsze  jest po nocy w lodówce. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz