Wspaniały sernik na zimno z dodatkiem borówek i malin. Mile widziane są tu jagody, uzyskamy wtedy mocno fioletowy kolor a o smaku to już nie wspomnę. Sernik wykonałam bez konkretnego przepisu, wyszedł rewelacyjny :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/20 CM
SER:
1 kg sera waniliowego w wiaderku (kupiłam w Biedronce)
3 galaretki jagodowe Winiary
25 dag borówek
30 dag malin
ŚMIETANA:
330 ml śmietany 30 %
1 serek homogenizowany np. Danio
2 łyżki pudru
2 łyżki żelatyny
ORAZ:
herbatniki na spód, użyłam kakaowych
opcjonalnie owoce do dekoracji, starta czekolada
WYKONANIE:
Blachę wykładamy aż po brzegi folią spożywczą, układamy herbatniki.
Galaretki jagodowe rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Owoce myjemy, blendujemy, przecieramy przez sitko.
Do miski przekładamy ser, dodajemy przetarte owoce i miksujemy, następnie wlewamy zimne galaretki. Dobrze miksujemy i wylewamy na herbatniki, wyrównujemy, chowamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tyle żeby ją zakryć) odstawiamy do napęcznienia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy puder i serek. Żelatynę rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy parę łyżek śmietany dla wyrównania temperatury i wlewamy do miski ze śmietaną. Chwilkę miksujemy i wylewamy na sernik. Wyrównujemy i chowamy na parę godzin do lodówki. Możemy sernik dowolnie udekorować (owocami lub czekoladą)
Po dobrym schłodzeniu wyciągamy za folię (najlepiej za pomocą drugiej osoby) usuwamy folię i kroimy. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Do sernika użyłam już słodkiego sera. Jeśli kupimy zwykły, należy dosłodzić wg. uznania cukrem pudrem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz