SKŁADNIKI NA OK. 60 MAŁYCH CIASTECZEK:
30 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
22 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu
twarda marmolada
WYKONANIE:
Miękkie masło miksujemy z pudrem, żółtkami i aromatem waniliowym. Mąki przesiewamy i dodajemy do masy. Mieszamy dobrze łyżką, dzielimy na pół i zawijamy w folię. Chłodzimy ok 1-2 godziny.
Połowę ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy, foremką wycinamy ciastka, układamy na blaszce (wykładamy papierem do pieczenia)
Na środek każdego ,,kwiatka'' kładziemy trochę marmolady.
Pieczemy w 180 st. C ok 10-15 minut.
Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
Ciastka posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Jeśli nie mamy foremki w kształcie kwiatuszków wykorzystajmy innej ;)
Przepis wzięty z internetu i znalazłam TUTAJ
MAŁA RADA:
Ciasto jest bardzo delikatne, więc trzeba z nim ostrożnie postępować. Najlepiej wyciągać sobie z folii połowę ciasta i wałkować. Ciasto które pozostaje z wykrawania zagniatać i chować na chwilę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz