niedziela, 13 grudnia 2020

CIASTKA BRZOSKWINKI

Ciastka do złudzenia przypominające brzoskwinie, zresztą popularne w internecie. W końcu postanowiłam je przygotować. Wbrew pozorom są bardzo proste w przygotowaniu. Na pewno zaskoczycie nimi nie jedną osobę :)






SKŁADNIKI NA 20 SZTUK:

0,5 kg mąki + 4 łyżki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag cukru
4 całe jajka
25 dag oleju
1 łyżka cukru waniliowego

NADZIENIE:
30 dag kremu czekoladowego typu Nutella
okruszki z ciastek

DEKORACJA:
sok z buraka i porzeczek
sok marchewkowy typu Kubuś
cukier kryształ

WYKONANIE:
Jajka z cukrem, olejem i 4 łyżkami mąki mieszamy. Odstawiamy na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką. Moczymy ręce w wodzie i robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 minut w 180 st. C. Ciastka mają być białe.
Gdy trochę przestygną za pomocą łyżeczki wydrążamy środki na nadzienie (od płaskiej strony)

NADZIENIE:
Krem czekoladowy mieszamy z okruszkami ciastek, ciasteczka nadziewamy i ze sobą sklejamy

DEKORACJA:
Każde sklejone ciasteczko moczymy w soku z buraka i marchewki oraz obtaczamy w cukrze. Odkładamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Smacznego :)

MAŁA RADA:
Ciasteczka są najlepsze na 2 dzień po przełożeniu. Do środka zamiast kremu czekoladowego możemy użyć dżemu brzoskwiniowego lub innego ulubionego :)


2 komentarze:

  1. Naprawdę twoje ciasto wygląda jak brzoskwinia!.
    Jestem zdumiony twoją kreatywnością.


    Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku 2021.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie. Bardzo mi miło, że moje przepisy docierają nawet do Indonezji 🙉 Życzę wszystkiego co Najlepsze w Nowym Roku. Pozdrawiam 😁

      Usuń