Myślę że każdy zna te ciasteczka. Są kruche, delikatne i przepyszne :)
SKŁADNIKI NA 4 BLACHY Z WYPOSAŻENIA PIEKARNIKA:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru pudru (można dać więcej)
2 łyżeczki amoniaku
3-4 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
2 jajka
25 dag masła w temp. pokojowej
ORAZ:
cukier kryształ
woda lub białko
WYKONANIE:
Amoniak rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki, siekamy nożem oraz dodajemy śmietanę z amoniakiem. Zagniatamy plastyczne ciasto. Jeśli ciasto ciężko się zagniata możemy dodać jeszcze odrobinę śmietany lub zimnej wody. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Ja zostawiłam na całą noc.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część podsypujemy mąką i cienko wałkujemy, ciastka sporo wyrastają. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w odstępach ciastka. Za pomocą pędzelka smarujemy białkiem lub wodą i posypujemy cukrem kryształem. Ilość wg. uznania.
Pieczemy w 180- 190 st. C góra dół lub tak jak ja po 2 blachy jednocześnie z termoobiegiem (170 st. C)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz