SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/35 CM:
SPÓD:
ok. 10 dag herbatników
WARSTWA MALINOWA:
2 galaretki malinowe
ok. 20-30 dag mrożonych malin
KREM:
660 ml śmietany 30 %
50 g serka mascarpone *
150 g serka kanapkowego* (lub 200 g samego mascarpone*)
2-3 łyżki cukru pudru
łyżka żelatyny
WIERZCH:
płatki migdałowe
pokruszone na niewielkie kawałki bezy (ok. 10 dag)
WYKONANIE:
WARSTWA MALINOWA:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Do lekko przestudzonej galaretki dodajemy mrożone maliny i odstawiamy do stężenia.
SKŁADANIE CIASTA:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Wykładamy herbatnikami. Wylewamy galaretkę, wyrównujemy i chowamy do lodówki.
MASA ŚMIETANOWA:
Żelatynę zalewamy zimną wodą (tak żeby zakryć żelatynę)
Do miski wlewamy zimną śmietanę 30 %, dodajemy serki i cukier puder, ubijamy na gęsty krem.
Miseczkę z żelatyną wstawiamy do niewielkiego garnka, wlewamy wodę i podgrzewamy aż żelatyna się rozpuści.
Do żelatyny dodajemy 2-3 łyżki śmietany, mieszamy i sprawdzamy czy jest zimna. Wlewamy do śmietany i miksujemy.
Krem wylewamy na galaretkę. Wyrównujemy, posypujemy płatkami migdałowymi i bezami. Ciasto chowamy na całą noc do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz