Bardzo eleganckie ciasto które skrywa w sobie wiele pysznych smaków. Na dodatek bardzo proste w przygotowaniu. Polecam :)
SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
3 żółtka
12,5 dag masła lub margaryny
ewentualnie 2-3 łyżki zimnej wody
MAK:
3 białka
gotowa masa makowa z bakaliami
łyżka cukru
2 łyżki miodu
garść pokrojonych orzechów
3 łyżki kaszy manny
SER:
1 kg zmielonego sera
szklanka cukru
2 jajka
25 dag masła
2 budynie waniliowe
sok z połowy cytryny lub ulubiony aromat
ORAZ:
2 galaretki brzoskwiniowe
puszka brzoskwiń
WYKONANIE:
CIASTO:
Składniki na ciasto siekamy i zarabiamy, jeśli nie możemy zagnieść ciasta wlewamy troszkę zimnej wody. Schładzamy przez ok. 0,5 godziny.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy do lekkiego zarumienienia.
MAK:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do miski przekładamy masę makową, dodajemy orzechy, mannę miód, olejek i dobrze mieszamy. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód.
SER:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki na sernik przekładamy do miski i mieszamy rózgą. Na końcu wlewamy zimne masło. Dokładnie mieszamy i wylewamy na mak. Równo rozprowadzamy. Pieczemy ok 50 - 60 minut.
Sernik odstawiamy aż przestygnie.
WIERZCH CIASTA:
Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Odstawiamy do stężenia.
Brzoskwinie kroimy w plasterki, rozkładamy na cieście. Zalewamy tężejącą galaretką, chowamy do lodówki. Smacznego :)
MAŁA RADA:
Galaretki możemy zrobić na wodzie z brzoskwiń i uzupełnić wodą tak, żeby były 3 szklanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz