Z poprzednich wypieków została mi połowa puszki maku, więc trzeba było coś wymyślić żeby ją wykorzystać. Zrobiłam bardzo prostą i szybką a do tego mega smaczną roladkę biszkoptową. Polecam zwłaszcza dla osób zabieganych ;)
BISZKOPT:
4 jajka
3-4 łyżki cukru
szczypta proszku
4 łyżki mąki pszennej
łyżka wody gazowanej
łyżka oleju
ORAZ:
0,5 puszki gotowej masy makowej
1 jajko
2 łyżki cukru
łyżka kaszy manny
3 kwaśne jabłka
WYKONANIE:
Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok siebie.
BISZKOPT:
Ubijamy białka na sztywno, dodajemy po łyżce cukru i dobrze miksujemy. Dodajemy po żółtku, cały czas miksując oraz wodę i olej.
Mąkę z proszkiem przesiewamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy za pomocą łyżki.
MAK:
Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy kaszę mannę i mak. Mieszamy i wykładamy pomiędzy jabłka.
Na mak wlewamy ciasto biszkoptowe, najlepiej kupkami i potem rozsmarowujemy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 150 st. C termoobieg- ok. 30 minut (góra dół nastawiamy na 170 st. C)
Stół wykładamy dużą ściereczką (lub dwoma małymi)
Na ściereczki wykładamy nasze ciasto.
Delikatnie odrywamy papier, odczekajmy parę minut, aż ciasto nam odparuje. Następnie jeszcze ciepłe zwijamy i odstawiamy do wystudzenia.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz