SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM:
BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i octu
KREM:
szklanka zimnego mleka
2 śmietany ,,Śnieżki''
śmietana 18 % (330 ml)
galaretka pomarańczowa
ORAZ:
0,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (lub innego kwaśnego )
pierniczki w glazurze ok. 15-20 dag
WYKONANIE:
BISZKOPT:
Jajka rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno , dosypujemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek cały czas miksując. Przesiewamy mąkę, wsypujemy na 3 razy do jajek, mieszamy łyżką.
Blachę (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy w 150 st. C termoobieg ok 20-25 minut (góra dół- 170 st. C)
Po wystudzeniu z biszkoptu ściągamy skórkę i smarujemy dżemem porzeczkowym.
KREM:
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody, odstawiamy do wystudzenia.
Mleko ubijamy ze Śnieżkami na sztywno, dodajemy śmietanę i miksujemy. Następnie wlewamy zimną galaretkę i dobrze miksujemy. Gdy masa zgęstnieje (można schować na chwilkę do lodówki) wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem i równo rozsmarowujemy.
Pierniczki kroimy na pół i delikatnie wciskając układamy na masę.
Ciasto chowamy na całą noc do lodówki. Smacznego :)
Na powyższym zdjęciu znajduje się ROLADA Z WAFLA
SERNIK Z PTASIM MLECZKIEM
PIERNIK STAROPOLSKI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz